Oppiaineet‎ > ‎

Liikunta

Liikunnan omat kotisivut

Tiedote 9.8.2018

Napapiirin yläasteen liikunnanopetukseen liittyviä käytänteitä / Lv 2018-2019

Hyvät oppilaat ja huoltajat,

Tiedotteessa kerromme koulumme liikunnanopetukseen liittyvistä käytänteistä ja ohjeista. Tänä lukuvuonna kaikilla 7. ja 8. -luokkalaisilla on liikuntaa 3h/viikko ja 9. -luokkalaisilla 2h/vko. Tyttöjen ja poikien, sekä valinnaisryhmien liikuntaohjelmat ovat nähtävissä koulumme nettisivuilla osoitteessa: www.napapiirinya.fi/oppiaineet/liikunta tai ylläolevasta linkistä "Liikunnan omat kotisivut".

TUNTIEN ALOITUS, LIIKUNTAPAIKAT JA NIILLE SIIRTYMINEN

Liikuntatunnit aloitetaan 4 -rakennuksen aulasta (pojat) tai pukuhuoneen edestä (tytöt), josta opettaja päästää pukuhuoneeseen. Pukuhuoneiden ovet pidetään lukittuina.

Liikuntapaikat sijaitsevat pääasiassa aivan koulun ympäristössä tai kävelymatkan päässä (esim. Saarenkylän urheilukenttä). Liikuntapaikoille siirrytään joskus itsenäisesti tai pienissä ryhmissä, mutta aina opettajan ohjeistamaa reittiä sekä liikennesääntöjä ja yleistä turvallisuutta noudattaen.

PUKEUTUMINEN JA VARUSTEET

Liikuntatunnille tulee varata liikuntaan sopivat vaatteet, jotka oppilas vaihtaa liikuntatunnille sekä pyyhe peseytymistä varten. Erityisesti suunnistusjaksolla kannattaa muistaa vaihtokengät ja -sukat.

Sisäliikuntaa varten suosittelemme hankkimaan siihen tarkoitetut sisäliikuntakengät. Muutoin salissa liikutaan paljain jaloin. Ulkojalkineissa tai sukilla liikkuminen on kielletty. Uimahallissa uidaan uimapuvussa/-housuissa (ei uimashortseissa). Luistelu- ja hiihtojakson aikana oppilaat voivat säilyttää omia varusteitaan koululla. Jos oppilaalla ei ole omia luistimia tai hiihtovälineitä, hänelle lainataan koulun välineitä.

SAIRAUDET, LIIKUNTARAJOITTEET

Mikäli oppilas sairastaa jotain ihotautia, diabetesta, astmaa tms., tai hänellä on jokin muu rajoite tai seikka, joka voi vaikuttaa liikuntatunneilla osallistumiseen, toivomme teidän olevan siitä yhteydessä omaan liikunnanopettajaan.

Jos oppilas on koulussa, mutta on toipilaana tai loukkaantunut ja siksi estynyt täysipainoisesti osallistumasta liikuntatuntiin, odotamme siitä ilmoitusta huoltajalta (paperilapulla/wilma-viesti/tekstiviesti) tai terveydenhoitajan-/lääkärintodistusta. Useimmiten kannattaa silti ottaa liikuntavaatteet mukaan – jotain pystyy ehkä kuitenkin tekemään, ulkoliikunnassa esim. rauhallista kävelyä, tai olemaan opettajan apurina (Tarpeeksi vaatetta päälle, ettei kylmety!).

TURVALLISUUS

Yksi turvallisuuteen vaikuttava asia on hyvä uimataito. Lasten ja nuorten uimataito on selvästi heikentynyt, koska monessa koulussa on jouduttu vähentämään uinnin opetusta määrärahojen niukkuuden vuoksi. Uimataito on kuitenkin katsottu niin tärkeäksi, että se on valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa erikseen nimetty liikuntataito joka tulisi saavuttaa. On tärkeää, että kodit kannustavat osallistumaan uinninopetukseen ja vain erittäin perustellun syyn vuoksi esittävät vapautusta siitä. Uintitunneista vapautetaan lääkärintodistuksella, joka toimitetaan opettajalle etukäteen.

MUITA OHJEITA

- Ei koruja, kännyköitä, purukumia liikuntatunnille

- Pitkät hiukset kiinni turvallisuus- ja puhtaussyistä

- Hajustettujen tuotteiden (hiuslakka, hajuvesi jne.) suihkuttaminen pukuhuoneissa on kielletty

- Talviliikunnassa pakkasraja on -20 koululla mitattuna

ARVIOINTI 

Liikuntaa arvioidaan valtakunnallisen opetussuunnitelman arviointikriteereiden mukaan. Ne löytyvät internetistä tai oppilaat voivat lukea ne pukuhuoneen seinältä. Arvioinnissa vaikuttaa koulussa annetut ”näytöt”. Kiitettävä numero (9,10) vaatii aktiivista osallistumista kaikkeen koululiikuntaan sekä kannustavaa ja myötämielistä asennoitumista kavereihin. Heikko arvosana (4,5,6) osoittaa passiivisuutta ja liikuntavastaisuutta.

VÄLITUNTILIIKUNTA

Koulumme kuuluu Liikkuva koulu -ohjelmaan. Koko koulu käy viikottain yhdessä lenkillä ja välituntisinkin on mahdollisuus harrastaa liikuntaa. Tiedotamme oppilaita näistä mahdollisuuksista.

Annamme mielellämme lisätietoja ja keskustelemme liikunnanopetukseen liittyvissä asioissa.

Terveisin Liikunnanopettajat,

Heli Haataja, Tomi Koskinen, Katri Sarpola ja Miika Niva